tiistai 25. syyskuuta 2012

Lähdimme maalle


Pahoittelemme teknisiä ongelmia....internetin käyttö oli maalle mentyämme rajoittunutta...mutta näköjään se jatkuu nyt täällä Lontoossakin.

Yövyimme Newark Hotellissa Bournemouthissa, joka sijaitsee Etelä-Englannissa valkoisen hiekkarannan ympäröimänä. Hotelli vaikutti aluksi oikein siistiltä ja mukavalta paikalta.



Säännöt saimme heti huoneeseen tultuamme (hotellinpitäjä oli mitä luultavammin tehnyt pitkän uran armeijassa..) Internetissä saa vain lukea sähköposteja ja se suljetaan klo. 10.00 p.m, ikkunoista ei saanut kurkkia, päiväpeitolla ei saanut nukkua, vieraita ei saanut tulla huoneeseen, aamupala tasan 8.30-9.00 (herra soitti kelloa tasan 9.00), aamupala oli aina sama englantilainen ja jos halusi esim. kananmunan "well done" se piti käydä erikseen edellisenä iltana tilaamassa, ruokaa ei saanut tuoda huoneisiin (viiniä kyllä sai juoda?).

                                          Tyypillinen englantilainen aamupala

Bournemouthissa tapasimme meidän tutorimme ja keskustelimme Englantilaisesta puutarhasta, sen suunnittelusta ja muoti-ilmiöistä, jotka ovat vuosikymmenien saatossa olleet toisistaan hyvinkin poikkeavia. Tällä hetkellä vallalla on luonnonmukainen tyyli. Puutarha pyritään pitämään mahdollisimman luonnollisen näköisenä ja eläinmaailmaltaan rikkaana. Kasvimyrkkyjä ei välttämättä tarvita, kun sammakot ja hyönteiset ovat luonnollinen osa ekosysteemiä. Vesiaiheet ovat edelleen suosittuja. Ne antavat tunteen alkuperäisen luonnosta raikkaudesta.



90-luvulla vallalla olivat eksoottiset kasvit ja palmut rantautuivat englantiin ja niitä näkyy yksityisillä pihoilla vieläkin runsaana.

Englantilaisen puutarhan paras tunnusmerkki vihreä ja siisti nurmikko ja sen hyvin kantatut reunat. Tätä kutsutaankin hyvin kuvannollisesti "manicured lawn lines" Puutarhan istutukset rakennetaan geometrisistä muodoista. Nurmikon ulkoreuna rajataan koristepensailla, mutta sisäosassa voidaan leikitellä erillaisilla istutuksilla ja käyttää runsaasti eri kasvilajikkeita. Väriasu on runsas, joka saattaa suomalaisesta tuntua välillä hiukan liioitellulta.



Vietimme iltapäivän Poolessa sijaitsevassa Compton acres -yksityisessä puutarhassa, jonka oli perustettu 1920- luvulla. Thomas William Simpson oli aikansa suuri puutarhasuunnittelija, joka perusti tämän monipuolisen ja silloin suurta hämmästystä herättäneen puutarhan. Compton acresia pidetään edelleen yhtenä Englannin tärkeimmistä historiallisista puutarhoista. Alue on rakennettu eri tyylisistä puutarhakokonaisuuksista, näistä mm. mainittakoon italialainen, japanilainen ja roomalainen tyyli.  Kanervapuutarha näytti upealta eri värisine lajikkeineen.















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti